Kelkáposztás – sonkás quiche
Hozzávalók a tésztához:
- 20 dkg liszt
- 7 dkg vaj
- 3 dkg zsír
- 2 darab tojás
- csipet só
Töltelékhez:
- 15-20 dkg sonka
- ½ kelkáposzta
- 2-3 újhagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 2 dl tejföl
- 2 dl tejszín
- 1 kk őröltrómai kömény
- 1 kk őröült szerecsendió
- egy kis friss gyömbér reszelve
- 3 darab tojás
- 10 dkg reszelt sajt
- 1 evőkanál olivaolaj
- kaliforniai piros paprika
Tálaláshoz:
snidling
A tésztához a hozzávalókat összegyúrjuk, utána fóliába csomagoljuk és 30 percre a hűtőbe tesszük. Közben elkészítjük a töltelékünket.
Olajon egy serpenyőben lepirítjuk a sonkát, hozzáadjuk a karikákra vágott újhagymát, fokhagymát, friss gyömbért, majd kicsit pirítjuk és hozzáadjuk a római köményt és a csíkokra vágott kelkáposztát. Sózzuk, borsozzuk és hagyjuk, hogy a kelkáposzta egy kicsit összeessen.
A 3 tojást felverjük, összekeverjük a tejföllel és a tejszínnel. Következő lépésként jöhet bele a sajt és az őrölt szerecsendió.
A pihentetett tésztát deszkán kinyújtjuk (kb. 4-5 mm vastagságúra) és beletesszük egy pite formába. Fogunk egy villát és a pite alján lévő tésztát egy kicsit megszurkáljuk. A tésztánkra rákanalazzuk az elkészült kelkáposztás tölteléket, majd végül a tetejére ráöntjük a tojásos öntetet.
Végezetül apró csíkokra vágunk egy kaliforniai piros paprikát és a piténk tetejét díszítjük vele. A sütőt 180 fokosra állítjuk és piténket 40 percig sütjük. Tálaláskor még megszórjuk egy kis apróra vágott snidlinggel.