Kelkáposztás – sonkás quiche

 

Hozzávalók a tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 7 dkg vaj
  • 3 dkg zsír
  • 2  darab tojás
  • csipet só

Töltelékhez:

  • 15-20 dkg sonka
  • ½ kelkáposzta
  • 2-3 újhagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 2 dl tejföl
  • 2 dl tejszín
  • 1 kk  őröltrómai kömény
  • 1 kk őröült szerecsendió
  • egy kis friss gyömbér reszelve
  • 3 darab tojás
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 1 evőkanál olivaolaj
  • kaliforniai piros paprika

Tálaláshoz:

snidling

 

A tésztához a hozzávalókat összegyúrjuk, utána fóliába csomagoljuk és 30 percre a hűtőbe tesszük. Közben elkészítjük a töltelékünket.

Olajon egy serpenyőben lepirítjuk a sonkát, hozzáadjuk a karikákra vágott újhagymát, fokhagymát, friss gyömbért, majd kicsit pirítjuk és hozzáadjuk a római köményt és a csíkokra vágott kelkáposztát. Sózzuk, borsozzuk és hagyjuk, hogy a kelkáposzta egy kicsit összeessen.

A 3 tojást felverjük, összekeverjük a tejföllel és a tejszínnel. Következő lépésként jöhet bele a sajt és az őrölt szerecsendió.

A pihentetett tésztát deszkán kinyújtjuk (kb. 4-5 mm vastagságúra) és beletesszük egy pite formába. Fogunk egy villát és a pite alján lévő tésztát egy kicsit megszurkáljuk. A tésztánkra rákanalazzuk az elkészült kelkáposztás tölteléket, majd végül a  tetejére ráöntjük a tojásos öntetet.

Végezetül apró csíkokra vágunk egy kaliforniai piros paprikát és a piténk tetejét díszítjük vele. A sütőt 180 fokosra állítjuk és piténket 40 percig sütjük. Tálaláskor még megszórjuk egy kis apróra vágott snidlinggel.